Академик Никола Съботинов гостува на учениците и учителите от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”

    На 20 октомври 2017 г.  академик Никола Съботинов  гостува на учениците и учителите от  ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с. Коньово, община Нова Загора, област Сливен. Поводът за тази среща бе идеята на бивши възпитаници на ОУ „ Св. св. Кирил и Методий”  и съученици на академик Никола Съботинов, да поставят плоча в негова чест под наслов „ Училището сбъдва мечти”.

    Директорката на училището  г-жа Лена Георгиева, посрещна видния учен –физик, председател на БАН от 2008-20012 г.,  кмета на село Коньово – Митко Симеонов, бивщи възпитаници и учители, десетките гости с думите, че откриването на тази плоча  е  знак за признателността на поколенията коньовски ученици към родното училище, към всички учители, отдали труда, любовта и търпението си в трудната благородна мисия да си будител.

    „Особено сме щастливи и горди , продължи тя в своето слово, че в нашето училище е учил видния учен-физик академик Никола Василев Съботинов и в навечерието на 1-ви ноември – Деня на народните будители се срещаме с него.

   Днес, повече от всякога ние имаме нужда от будители като вас, които да вдъхновяват младото поколение на България, за постигане на нови успехи и сбъдване на мечти”.

    Г-жа Лена Георгиева връчи благодарствено писмо и цветя  на академик Никола Съботинов  с пожелание за здраве, щастие  и сили, за да подкрепя младите хора в техните начинания.

  В този слънчев октомврийски ден, дворът на училището се изпълни с много гости, дошли да се срещнат с този бележит учен, многократно награждаван за принос към техническия прогрес, за почетен изобретател и носител на академичната награда по физика на БАН.

    Учениците от ОУ „ Св.св. Кирил и Методий” поздравиха гостите с изпълнението на стихове за родината, родния край и науката, песни за  просвещението и приятелството, а  учениците от формация „ Тракийче” ,създадоха истинска празнична атмосфера с хубавите тракийските песни.

   Последва и самото откриване на плочата от неговите съученици. Тя е поставена на входа на училището,за да показва на идните поколения, че тук през 1954/1955 г. е завършил основното си образование академик Никола Съботинов.

  Академик Никола Съботинов подари на училището мултимедия, преносим компютър и озвучителна система, 12 томна  Голяма енциклопедия на България. Благодарихме за невероятните подаръци. Той проведе разговори с ученици и учители. Сподели, заедно със съпругата си и дъщеря си, че са много впечатлени от представянето на  учениците, като им пожела да уважават своите учители и да овладяват новите технологии,за да постигнат  по –високи успехи. Академик Никола Съботинов  отправи покана за посещение на ученици и учители в БАН.

     Всеки един от нас ще запомни тази  вълнуваща среща.